Tuesday, December 28, 2021

 

How to Eat French Fries

Georges Barral, Five Days in Brussels with Charles Baudelaire, tr. Andrew Rickard (Obolus Press, ©2010), p. 56:
We are barely finished when they place a large earthenware bowl in the middle of the table, spilling over with yellow fried potatoes, crisp and tender at the same time. It is a masterpiece of frying, a rare thing in Belgium.

Baudelaire says they are exquisite. He picks them up slowly with his fingers, one by one, and chews them lightly — the classical method as outlined by Brillat-Savarin. For that matter it is an essentially Parisian gesture, as fried potatoes are a Parisian invention. It is heresy to stab them with a fork.



À peine avons-nous terminé, qu'on met au centre de la table une large écuelle de faïence, toute débordante de pommes de terre frites, blondes, croustillantes et tendres à la fois. Un chef-d'oeuvre de friture, rare en Belgique.

Elles sont exquises, dit Baudelaire, en les croquant lentement, après les avoir prises une à une, délicatement, avec les doigts. C'est la méthode classique indiquée par Brillat-Savarin. D'ailleurs, c'est un geste essentiellement parisien, comme les pommes de terre en friture sont d'invention parisienne. C'est une hérésie que de les piquer avec la fourchette.



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